Sommarresa 2016 – Hue

Blogg, Foto, Resor

I centrala Vietnam, jäms med Parfymflodens strandbankar, ligger den gamla kejsarstaden Hue. I början av 1800-talet tog kejsaren i Hue kontroll över hela Vietnam och staden blev ny huvudstad fram till 1945 då kommunisterna tog makten över landet.

Under Vietnamkriget förstördes 80 % av staden men i och med att Hue har blivit ett turistmål så har flera av de historiska byggnaderna blivit återställda. Mitt i stadens centrum ligger citadellet där kejsarpalatset och andra viktiga monument, tempel och pagoder finns samlade. Runt Hues utkanter finns fler tempel och inte minst kejsargravar. Vi åkte på en guidad tur där vi fick se de viktigaste lämningarna från kejsartiden.

Kejsarstaden Hue

Visst låter det spännande när man läser om staden Hue, tänk att det är en gammal kejsarstad och huvudstad! Tankarna går genast till Peking och den Förbjudna staden. Tänk om Hue är en miniatyrversion av Peking! Det var den inte. Citadellet bestod av flera vackra byggnader men de är inte magnifika och som turist blev vi tyvärr inte hänförda. Historien om staden är så klart intressant att lyssna på men citadellet levde tyvärr inte upp till förväntningarna.


Vi hade massor med planerade stopp under dagens utflykt, förutom citadellet besökte vi tempel, gravar, pagoder och trädgårdar. Det vackraste templet var det 21 meter höga Thien Mu Pagoda som dessutom låg i en väldigt vacker omgivning.

Vi åkte ut från Hue och besökte en av stadens många gravar, Minh Mang tomb, som byggdes 1840. Området består av 40 byggnader som omringades av ett vackert landskap. Tydligen vet man inte exakt var kejsaren ligger begravd på området. Tänkt om vi promenerade rakt över honom?

På eftermiddagen började det regna och efter en lång dag i 38 graders värme var det många i gruppen som gav upp och hoppade över de sista templen. Medan en liten tapper skara såg de sista sevärdheterna väntade vi andra på caféer i närheten. Vi var av flera olika nationaliteter och det var riktigt roligt att prata om våra erfarenheter och upplevelser från våra resor runt Vietnam och andra delar av Asien. Mötet med andra människor är minst lika värdefull som alla sevärdheter!

Hues oupptäckta pärla – stranden!

Trots att Hue ligger nära havet så är det få som besöker stranden utanför staden. Vi frågade på hotellet om stranden, men de gav oss inte så mycket information utan tyckte vi skulle hyra moppar och åka mot kusten.

Vi läste oss till att det bara skulle ta 15 minuter med bil till kusten, så därför beslutade vi oss att ta en taxi istället. Vi googlade innan vi åkte dit och fick reda på att vi skulle ta oss till Beach Bar, ett av två hotell som ligger vid stranden. Där betalar man inträde i form av en Voucher som man sedan kan använda till mat och dryck i restaurangen. Inträdet gav oss också rätt att låna deras solstolar. Det var tur att vi kollade upp detta innan vi åkte, för stranden är lååååång, men används främst av fiskare. Delar av stranden var därmed ganska smutsig i våra ögon som var där för att sola och bada.
Eftersom Hue inte har marknadsfört stranden alls var vi en liten grupp människor som låg vid Beach Bar, i övrig var stranden öde. Det var en fantastisk dag!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s