Mönster i höstens färger

posted in: Teckningar | 0

Ibland måste man utmana sig själv och gå åt ett annat håll och göra något nytt än bara fortsätta med det man alltid gör, det bekväma och det bekanta. Själv tycker jag att utvecklingen stannar av eller i alla fall går i betydligt saktare takt framåt. Ett steg framåt för mig var att testa att teckna mönster i färg. 

Mina mönster är för det mesta svartvita, tecknade med en svart tuschpenna på vitt papper. Att teckna mönster färg är verkligen ett undantag, men det är alltid roligt att experimentera och se hur resultatet blir. Den här gången använde jag penselpennor i olika kulörer. Jag kombinerade flera olika vackra höstfärger när jag målade bladen som formade mönstret. Det var en utmaning att teckna dessa ganska små och detaljerade blad med penselpennor, men det fungerade. Pennorna gav dessutom en vacker effekt till bladen och gjorde dem lite mer levande och inte så platta. Resultatet blev helt ok och jag måste definitivt göra fler försök.

Vårt lilla paradis!

posted in: Lantstället | 0

För drygt en månad sedan tog äntligen vårt letande slut. Inga mer helgutflykter kors och tvärs – till Dalarna, Västmanland och Södermanland. Vi har äntligen hittat vårt lilla paradis, en röd stuga precis vid kanten av skogen!

Vi har letat efter ett fritidshus i närmare tre år. Vi har varit på massor med visningar, vi har varit med på budgivningar men förlorat varje gång fram tills nyligen då vi äntligen blev ägare till ett fritidshus. Flera av våra drömmar slog in – vi kommer kunna pausa från storstadslivet, vi kommer få nära till skog och sjöar och vi kommer ha lite extra plats så att vänner och familj kan hälsa på och sova över. Och jag kommer att kunna gå barfota i gräset under sommaren. Drömmarna har varit stora och små!

Det lönar sig att fråga om råd!

posted in: Teckningar | 0

Ibland så fastnar jag helt. Jag vill teckna ett mönster men vet inte hur det ska se ut. I de fallen brukar jag be om råd från mina följare på Instagram. Mina följare är fantastiska och de ger mig så många bra idéer! Det här mönstret är resultatet av förslag från följarna. 

Hälften av kommentarerna tyckte att jag skulle behålla bakgrunden vit. Andra hälften gav förslag på bakgrund och effekter: diagonalt streckad bakgrund, kontur runt bladen och så var det en del som tyckte att jag skulle måla bakgrunden svart. Jag följde det sista rådet och är supernöjd med det!

Första vita mönstret

posted in: Teckningar | 0

Det här var roligt, att teckna ett mönster med en vit penna på svart papper. Ok, det är samma mönster som jag har tecknat massor med gånger men med svart penna, på vitt papper. Men pennan fungerade annorlunda och känslan var en annan. Och jag tycker även att resultatet blev ett helt annorlunda. Jag är nöjd!

Prickteckningen som blev en del av en kampanj!

posted in: Teckningar, Uppdrag | 0

Tänk att en av mina teckningar skulle gå från att bara vara en svartvit prickteckning till att ingå i en oktoberkampanj med syftet att skänka pengar till cancerforskningen, det hade jag inte väntat mig när jag satte första pricken på pappret. Men så blev det!

Sedan några år tillbaka skapar Husqvarna en kampanj under oktober för att bidra med pengar till cancerforskningen. I år auktionerar de ut en rosa Automower där alla pengar går till cancerforskningen. Helt nytt för i år är att de har lagt till ytterligare en del i kampanjen. Under oktober går all försäljning av en viss automowerdekor också till välgörenhet. Och just denna unika dekor har jag designat!

När jag fick frågan var det ganska nära kampanjstart, så min lösning blev att använda en gammal prickteckning och arbeta vidare på den. Jag fortsatte att teckna på det ursprungliga motivet då blommor och blad var kapade i originalet. Sedan scannade jag in teckningen och bearbetade motivet i Photoshop. Jag duplicerade blommor och blad så att bilden skulle bli större. Sedan skrev jag ut teckningen på ett tjockt fotopapper och färglade jag motivet med akvarell. Det var en utmaning att färglägga teckningen då papperet sög upp allt vatten på en gång. Så det blev till att bygga upp kulörerna i lager istället för arbeta vått-i-vått. 

Resultatet är en färgglad teckning i blandteknik som nu under oktober går att köpa som dekal till Husqvarnas Automowers. Alla pengar går oavkortat till cancerfonden, Husqvarna dubblerar dessutom summan de får in via försäljningen. Dekalen kan beställas via myhusqvarna.com.

Jag kan inte säga annat än att det känns fantastiskt att ha fått möjligheten att bidra med en design till det här projektet!

Utvecklingen av ett mönster

posted in: Teckningar | 0

Ett mönster kan verkligen växa fram på oväntade sätt, som med den här teckningen. Jag hade verkligen ingen aning om vad jag skulle göra utan började helt enkelt med att teckna upp ett rutmönster. Teckningen publicerade jag i en post på Instagram och ställde samtidigt en öppen fråga, vad ska jag göra nu? Jag fick oväntat många svar!

Ett av alla förslag var att runda alla hörn. Det har jag gjort på tidigare teckningar och gillar resultatet, så rundade hörn blev det.

Sedan var det många som kom med idén att färglägga mönstret. Vissa tyckte att jag skulle skapa en effekt med ett ljusare parti i mitten av varje ruta. Färg blev det men med ett ljusare parti i ena kanten för att skapa en rund, mjuk effekt. 

Så här blev resultatet. Den slutliga teckningen ser verkligen helt annorlunda ut från den första!

Runt hörnet i Gamla stan

posted in: Vardag | 0

En av fördelarna med att arbeta i Gamla stan i Stockholm är att området är så vackert med sina smala gränder med kullerstensgator, de gamla husen som andas historia samt alla mysiga butiker och caféer. Jag har tagit det för vana att gå ut och gå en stund under lunchen och ta en promenad. Runt hörnet ligger Christoffers blommor där man aldrig kan gå förbi utan att stanna till.